"Even eruit, met z'n tweeën"


Alex heeft een goedlopend eigen bedrijf. Samen met zijn vrouw Marian reist hij de hele wereld over. Hun leven wordt volledig op zijn kop gezet, als in 2011 blijkt dat Alex de progressieve ziekte ALS heeft en zijn spierfuncties één voor één uitvallen. Hierdoor wordt de wereld van het echtpaar een stuk kleiner. Zeker wanneer Marian haar baan opzegt om 24 uur per dag voor haar Alex te zorgen. Een vakantie met MPS de Zonnebloem is voor beiden dan ook een moment om weer even zorgeloos te kunnen genieten.

Marian vertelt: “Er is veel veranderd sinds Alex ziek is. We zijn nu 24 uur per dag bij elkaar en helemaal op elkaar aangewezen. Alex moet met alles geholpen worden en is helemaal afhankelijk. Het is wel een hele verandering want het is heel wat anders dan het leven wat je voor ogen had. Maar het lukt. En ik doe het met liefde.” Terwijl Marian haar verhaal vertelt, heeft ze constant haar hand op de arm van Alex liggen. Ook kijkt ze regelmatig in zijn ogen, op zoek naar bevestiging. Alex beantwoordt haar blik standaard met een twinkeling in zijn ogen. Voor de communicatie is Alex afhankelijk van een spraakcomputer, al spreken zijn ogen vaak boekdelen.

Ondanks de steeds slechter wordende gezondheid van Alex, heeft het stel nog dromen. Alex: “Ik zou heel graag een keer naar Vietnam willen.” Beiden raken geëmotioneerd bij het besef dat dit niet meer kan, maar ze herpakken zich snel: “Het is fijn dat we nu met de Zonnebloem op vakantie gaan. Alex heeft veel zorg nodig, vooral door de beademing. Hij moet op tijd op bed kunnen rusten. Door de gespecialiseerde verpleegkundigen aan boord kan ik de zorg met een gerust hart even uit handen geven.“

Vol genegenheid kijkt Alex naar zijn vrouw. “Marian is heel belangrijk voor mij. Ik kan altijd een beroep op haar doen. Daarom ben ik heel blij met deze vakantie.” Marian: “Even eruit, met z’n tweeën. Dat is heel waardevol.”

Wil jij een vakantie voor mensen zoals Alex en Marian ook mogelijk maken? Help mee!