“Onze eerste én laatste vakantie samen”


Het leven van Tineke en haar kinderen Michael en Jacqueline veranderde het afgelopen anderhalf jaar compleet. Tineke brak haar heup en door verkeerde zorg eindigde ze met twee geamputeerde benen. Daardoor werd ze volledig zorgafhankelijk. 

Broer en zus zijn een grote steun voor Tineke. Ze zorgen ervoor dat hun moeder de operatie aandurft en dat Tineke de revalidatie goed doorstaat. Dochter Jacqueline: “Na de operatie wilde ik voor mama zorgen. We woonden alleen 300 kilometer uit elkaar. Ik kan niet op afstand mantelzorger zijn. Daarom heb ik haar naar Breda gehaald.” In Breda is het wennen. Gelukkig kan haar kat Sammie mee. Jacqueline: "Ik ben er bijna iedere dag voor mijn moeder. Voor de gezelligheid, maar ook om te helpen bij de kleine dingen in huis. De kattenbak schoonmaken, de was doen, helpen in huis. Het heeft een heel grote impact op mijn leven. Soms is het zwaar om te combineren met mijn eigen gezin. Maar je doet het gewoon."  

Tijdens een week vakantie op MPS de Zonnebloem kunnen Tineke en Jacqueline weer even gewoon moeder en dochter zijn. "Zonder de Zonnebloem kan ik niet op vakantie. Ik kan niet eens met de bus mee, dus ik ben altijd thuis. Op het schip word ik volledig verzorgd. Dan kan het wel.” Tineke raakt geëmotioneerd en Jacqueline weet wel waarom. De gezondheid van Tineke gaat hard achteruit. “Dit wordt onze eerste en laatste vakantie samen.” Jacqueline pakt haar moeders hand en beide vrouwen schieten vol. Eventjes maar. Daarna verschijnt er weer een lach op hun gezichten.

Beiden kijken erg uit naar de vakantie, waar Zonnebloemvrijwilligers de zorg voor Tineke uit handen zullen nemen. Jacqueline: “Als ik hier ben dan help ik ma. Tijdens de reis kom ik weer op adem. Ik ga rust nemen en genieten van onze laatste momenten samen, dierbare herinneringen maken.” Ook Tineke heeft er veel zin in: “Samen genieten op vakantie. Dat wil ik nog heel graag meemaken.”

Doneer nu