Eerste én laatste vakantie samen


Het leven van Tineke (75) veranderde in anderhalf jaar tijd compleet. Ze brak haar heup en door verkeerde zorg eindigde ze met twee geamputeerde benen. Ook voor haar dochter Jacqueline is de verandering enorm. Ze haalde haar moeder van een dorpje bij Emmen naar Breda om de dagelijkse zorg op zich te nemen. De levensverwachting van Tineke is kort en samen wilden ze nog zo graag één keer gewoon moeder en dochter zijn. Tijdens een vakantie op MPS de Zonnebloem kregen ze die kans. “De vakantie heeft alle verwachtingen overtroffen, er zijn gewoon geen woorden voor.”

Versterkte band
De relatie van Tineke en haar dochter is veranderd. Jacqueline: “Ik ben bijna iedere dag bij mijn moeder. Voor de gezelligheid, maar ook voor de dagelijkse klusjes zoals het verschonen van de kattenbak of een boodschap. Je leert je moeder op een andere manier kennen. Soms is het zwaar om te  combineren met mijn eigen gezin. Maar de band is sterker geworden.” 

Tineke kan niet zelfstandig de deur uit, omdat ze zoveel zorg nodig heeft. Zelfs een reisje met de bus is niet haalbaar. Op vakantie gaan met MPS de Zonnebloem kan wél. Door de constante zorg van vrijwilligers aan boord kan Tineke er een week tussenuit. Samen met dochter Jacqueline. Zodat ze weer even gewoon moeder en dochter kunnen zijn. 

Een dikke pluim
Zowel Tineke als Jacqueline weten niet goed wat ze kunnen verwachten van de vakantie. Ze hopen beide dat ze rust krijgen. En nog veel mooie herinneringen kunnen maken. Vooral het besef dat dit Tinekes laatste vakantie is, zorgt voor een dubbel gevoel. Gelukkig kunnen ze beide, zodra ze aan boord komen, even de zorgen achter zich laten. Al hebben ze natuurlijk allebei hun moeilijke momenten. Jacqueline vertelt: “Ik kan er heel erg van genieten als ze een wijntje drinkt en haar rustmoment pakt. Of als ze aan het puzzelen is bijvoorbeeld. Maar ik hebt het wel heel moeilijk als ze heel verdrietig is over een emotioneel moment of als ze veel pijn heeft.” Tineke is enorm onder de indruk van de betrokkenheid, liefde en aandacht die de vrijwilligers constant aan haar en andere gasten aan boord geven: "Het zijn schatten. Allemaal. Wat deze mensen doen in hun vrijetijd, dat verdient een dikke pluim, echt waar.”

Laatste wens
Tineke heeft een laatste wens: "ik ben gek op Duitse markten en ik zou zo graag nog een broodje worst eten." Vanwege haar slechte gezondheid blijft Tineke alle dagen aan boord van MPS de Zonnebloem maar de laatste dag gaat ze samen met Jacqueline en vrijwilliger Monique nog een middag van boord. Ze geniet voor de laatste keer van een écht Duits broodje worst. En dan zit het er bijna op. "De reis was super bijzonder. En het is nog niet voorbij. Vannacht gaan we weer varen, terug naar Nederland. Dan slaap ik natuurlijk, maar dat vind ik niet erg. Bijna elke morgen als ik wakker word lig ik zo lekker te kijken naar het voorbijtrekkende landschap. Ik vind het prachtig, het is zo mooi om te zien."

 

 Tineke heeft met volle teugen genoten van deze laatste vakantie. Wij ontvingen het intens droevige nieuws dat zij op 10 januari 2020 is overleden. Met toestemming van Tineke en haar familie blijven wij haar verhaal vertellen.